суббота, 7 апреля 2012 г.

Вже ПАСХА не за горами !!! Або ж, ЧАС ФАРБУВАТИ ЯЙЦЯ.


Як відомо, Пасха – найбільше свято християнства. Це свято у світі святкують по-різному. Спробуємо трохи розібратись )))
Франція.
Відомо, що у Франції до 1556 року початок року починався на Великдень, а яйця були обов′язковими подарунковими атрибутами. Школярі влаштовували цілі "процесії яєць". Вони ходили містом, зупинялись біля кожного дому, співали молитви і отримували за це в дарунок яйця. Ці традиції збереглись і сьогодні. У день Великодня батьки ховають у різні місця шоколадні яйця, а діти їх шукають.
Італія.
У свято Пасхи католики світу свій погляд звертають на Рим. За старими традиціями у Великий Четвер Папа Римський омиває ноги 12 священикам, так, як це робив Ісус своїм учням. У Велику П’ятницю у Коліссеї дуже людно: віруючі надходять з усього світу, адже у хрестовому поході сам Папа несе хрест. А у День Воскресіння на площі св. Петра голова католиків благословляє усіх і вітає народи світу на 59 мовах. У понеділок римляни вирушають на пікніки на природу.
Німеччина.
Німці готуються до свята по-особливому. Вітрини магазинів прикрашають крашанками й зайчатами. Адже Великдень у них символізують зайці, які несуть крашанки. Ніхто тут і не думає пекти шикарні паски до Великодня. Головне – вчасно купити готові та самим нафарбувати яйця. Але найцікавіше, що на Великдень тут під спеціальним наглядом пожежників розводять  величезні багаття, на яких спалюють старе листя, гілки, та все, що до весни треба знищити або викинути, щоб зустріти її із чистими полями й галявинами. У Великодню ніч та на другий день у місті нема чим дихати.Народ збирається на гуляння – попити досхочу пива, поїсти на грилі запечених ковбасок і поспілкуватися зі знайомими. Ранок Великодня кожна родина в Німеччині проводить вкупі за сніданком. Батьки напередодні ховають кошики з ласощами, писанками й невеличкими дарунками. Після сніданку вони кажуть дітям: “Великодній зайчик заховав від вас кошики, ви мусите їх знайти”. Діти шукають їх по всій оселі, і це дуже весела мить святкового дня. У другій половині Великодня сім’ї відвідують друзів і родичів, де п’ють разом чай.
РУМУНІЯ.
У румунів на свято Пасхи одна з найважливіших подій –  це похід на кладовища. У маленькому селі – Путні – у ніч Пасхи вулиці не освічуються. Зате горять тисячі свічок, квітами та свічками прикрашені могили. Діти у святковому вбранні несуть у маленьких кошиках червоні писанки, які кладуть на могили. Писанки роздають також бідним, аби вони теж молилися за упокій померлих, а потім починається пасхальний похід.
ЧЕХІЯ.
Пасху у Чехії святкують так, як і у нас. У Празі на стіл ставлять традиційні пасхальні страви – шовдарь, пасха, варені яйця. Випікають і калачі у формі ягнят чи калачі з медом. Дівчата старанно малюють писанки, а хлопці в понеділок поспішають до них, але не поливати водою, а лускати дівчат вербовими прутиками, аби вони залишилися здоровими та вродливими на цілий рік.
СЕРБІЯ.
Як і ми, православні серби дотримуються дуже строгого посту. На вербну неділю вони біля церкви лускають дітей прутиками та говорять: “Рости великим, як верба”. На Великдній нічній службі єпископ роздає писанки та вітає віруючих словами: “Христос Воскрес”, а вони відповідають: “Воістину Воскрес”. У понеділок поливають дівчат водою, а наступної неділі вирушають на кладовища, де священики моляться  біля могил.
США.
Пасхальні традиції до Америки привезли переселенці з Європи, особливо з Англії. Там у цей день із невеличких гірок “скочують яйця”, що нагадує те, як із могили Ісуса скочували каміння. З 1880 р. біля Білого Дому традиційно проходять змагання для дітей по “скочуванню яєць”, так що у цей день біля оселі президента спокійно бешкетують маленькі громадяни США, але до 12 років тільки у супроводі батьків. Також   у Штатах у цей день існує звичка прогулюватися у новому вбранні по магістралях. А у Нью-Йорку на П’ятій авеню цього дня “голці ніде впасти”.
Болгарія.
Для болгар Великдень – це найбільше свято. А тому відзначається воно три дні. Свято починається з того, що в храмі освячують паску та крашанки. Після повернення з церкви, спершу відвідують кладовище та кладуть на могили рідних і близьких освячені паску і яйця. А тоді вже сідають за святково прибраний стіл. Для розговіння після тривалого Великого посту господині готують багато смачних розмаїтих страв. Серед них традиційним для болгар завжди був холодець. Жителі багатьох сіл одностайно свідчили: “Навіть бідний варить холодець” або: “Це не Великдень без холодцю”. До свята могли приготувати також пачу – заливну страву, що нагадувала холодець, але варилася зі свинячих ніжок. Не забували і про птицю, тушковане м’ясо ягняти або свинини, юшку, яка готувалася з нутрощів, а також голови і ніжок ягняти. Серед традиційних страв були мітітеї – невеличкі довгі засмажені ковбаски з меленого м’яса і яєць,з чорним і червоним перцем. До святкового столу годилося приготувати й всілякі солодощі. У перший день Великодня після повернення з кладовища для болгар обов’язковим було відвідання молодими шлюбними парами своїх кумів. Вони брали з собою великодню паску, два краваї, калачі, крашанки, курку або індичку, а також пляшку горілки або вино. Молоді майже до вечора сиділи у гостях, а коли поверталися додому, кум брався “провести” своїх хресників, у свою чергу, прихопивши пів паски, кравай, і пів пляшки вина. На другий день молоді йшли до батьків, частіше за все, до батьків дружини, і знову несли з собою “великодні” гостинці. На третій день влаштовувалося хуро (уро) – спочатку змагалася малеча: у кого виявиться найміцнішою крашанка. До того ж у болгарських селах діти влаштовували й іншу гру: підвішували до одвірку за нитку на рівні рота очищене яйце, і під загальний сміх намагалися його вкусити без допомоги рук.
Австралія.
Тут дуже популярні “яйця” з шоколаду або цукру – великі й малі. Ще тут люблять робити гостинці у формі кролика або рідкісної тубільної тварини цього континенту – bilby. За традицією, великоднє меню австралійців складається зі смаженої баранини, яловичини або курчати зі смаженими овочами, схожими на картоплю, моркву, кабак, квасолю, горох або броколi. На десерт подають традиційну солодку австралійську великодню страву – Pavlova – це торт із безе, прикрашений фруктами, ківі, полуницями, ананасами й мандаринами. Дуже популярні солодкі гарячі булочки (Hot Cross Bun), що їх австралійці їдять на сніданок великоднього ранку перед неодмінним відвідуванням церкви. Великдень в Австралії – це час, коли багато австралійських родин виїжджають на природу.
Мексика. Великодні свята в Мексиці тривають майже два тижні й мають характер народних гулянь. Великодні танці - загальновідомі. Над вулицями висять гірлянди зі строкатого паперу. Відбуваються дві театралізовані процесії Страсної п’ятниці. В першій половині дня мальовнича хода символізує ту мить, коли римські солдати приводять Ісуса до місця розп’яття. У другій половині дня – чорну, мовчазну процесію розп’яття.
Швеція.
Великдень не таке значне свято для шведів, як Різдво, але у школах його починають святкувати ще за тиждень до настання. Діти та їхні вчителі згадують і говорять про те, що Ісус помер, а потім воскрес із мертвих. Мешканці Швеції прикрашають до Великодня свої домівки  квітниками – жовтого, зеленого та білого кольору. У своїх оселях шведи всюди ставлять жовтих курчат, обряджених кольоровим чепурним пір’ям. Шведи їдять на Великдень майже те саме, що й на Різдво, але цього разу набагато більше уваги приділяють цукеркам та іншим ласощам. Писанки вони роблять із картону, а всередину кладуть велику гарну цукерку.

 Матеріали з статті Олени Квітки (2007 року :)

Проте для більшості з нас, час приготування до Пасхи пов*язаний не стільки з великим ПОСТОМ .. та СТРАСНИМ ТИЖНЕМ.. 
 Особливу атмосферу створює традиція розписування писанок :)
     Адже головним атрибутом ПАСХИ є ЯЙЦЕ ))) В католицькій традиції ще й зайці, котрі їх (яйця) приносять :)  Згідно даних сучасної статистики, мешканці ЄС котрих нараховується бл. 450 млн., з*їдають за святкові дні бл. 3 млрд. яєць :) Ось як !!! ... Про яйця.. написані цілі трактати,  я ж спробую вибрати найцікавіше й НайКорисніШе ))) 
        Отож ще древні римляни дуже шанували яйця.  Вони надсилали їх один одному у подарунок.  А повелося так через  римського  імператора Марка  Аврелія.  За легендою, у той день, коли він народився, одна з курок його матері знесла червонувате яйце.  Римляни сприйняли цю мікроскопічну подію в імператорському  курнику, як  добрий знак.  А, може, то імператорська матуся, знесилена пологами, сприйняла червонувате куряче яйце, як добрий  знак.  Але відтоді фарбоване червоне яйце стало для римлян  майже священним.

          Для християн яйце – символ Святої  Пасхи. Червоний колір яйця символізує радість Воскресіння.  Чимало істориків вважають, що традицію фарбувати курячі яйця християни перейняли у римлян. Але християни надали їй інший зміст. У канонічному ж християнстві  традицію фарбувати яйця на Пасху пов’язують з легендою про Марію Магдалену та імператора Тіберія.  Кажуть, коли Марія Магдалена дізналася про воскресіння Христове, вона прийшла до імператора Тіберія, дала йому яйце і виголосила: «Христос воскрес!!!»  Імператор-скептик не повірив дівиці. Він сказав: «У воскресіння Христове  так само важко повірити, як  повірити у те, що це просте біле куряче яйце стане раптом червоним!»
        Як тільки невіруючий імператор це виголосив, біле яйце почервоніло! Диво!
Ось  й коротенька історія ))) 


 Ми знаємо при писанки з особливостями різних регіонів, крапанки, дряпанки, чи просто - крашанки... проте ЯЙЦЯ часом стають справжніми творами мистецтва ...

Ось яскравий приклад того, що писанки бувають ДУЖЕ різними :)

 
Красота!!!... від француженки Елізабет Кляйн  що займається вишивкою на яєчній скаралупі вже понад 10 років!!! 

 Вишивка гладдю та шовковими стрічками....  Роботи просто вражають!!!


 Ще один з ПИСАНКОВИХ феноменів - ЯЙЦЯ ФАБЕРЖЕ !!!
Усього яєць Фаберже налічується 71 ... з них 52 імператорських (виконаних на замовлення Олександра ІІІ  у 1885-1917 роках).







       Найдорожчим  у світі  вважається пасхальне яйце «Зимове»  роботи петербурзького ювеліра Карла Фаберже.  У 2004 році на аукціоні «Крісті», що пройшов у Манхеттені, його продали за рекордно високу суму – 9,6 мільйонів доларів США.  Покупець побажав залишитися неназваним :)  
          Пасхальне яйце «Зимове» вважається серед ювелірів найдорожчим ще з 1994 року. Тоді, у Женеві, також через аукціон «Крісті», «Зимове» продали за 5,6 мільйони доларів.  Покупець також залишився неназваним. Єдине, що про нього відомо, - він американець.
«Зимове» пасхальне  яйце виготовлене з гірського  кришталю та прикрашене сніжинками. На їхнє виготовлення  пішло більше, ніж 4 300 діамантів.







Кому цікаво дізнатись більше про Карла Фаберже :)  -  рекомендую... http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B9%D1%86%D0%B0_%D0%A4%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B5

 Існують унікальні будинки та одноїменні пам*ятники :) 

Музей ПИСАНОК у вигляді ПИСАНКИ в Коломиї )))

А це ПАМЯТНИК писанці у Канаді ))) 

Інтерпритація писанок й перетворення їх, або ж створення з них АРТ-об*єктів - улюблена справа відомої української художниці Оксани МАСЬ :)  Ось одне з її творіннь.

 Не оминули писанок й дизайнери високої моди :) 
детальніше тут



... А тепер до речей більш нам звичних ))) Хоча б таких )))  




А ось унікальнаа ідея СНІДАНКУ ДЛЯ ДРУГОЇ ПОЛОВИНКИ ))) 
дуже красномовно, й прийнятно увесь рік :)

 Усім гарного настрою :)



 а вот немного ДОБАВКИ )))) про

Пасхальное дерево Фолькера Крафта :) 

http://blog.i.ua/community/2311/693836/

 

2 комментария: